Banner Top

cz.LifeStyle

Po pierwsze dieta – jak wspomagać organizm, kiedy uprawiamy sport?

Kiedy trenujemy - nawet rekreacyjnie - zwiększamy zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Jak zapewnić sobie odpowiednią ich ilość, za pomocą diety czy suplementów?

Szybki miks proszku z wodą lub sokiem po treningu to kusząca propozycja. Gotowy w kilka minut szejk z białka albo kilka pastylek pełnych witamin i minerałów, które mają dostarczyć organizmowi składniki wyliczone procentowo przez producentów suplementów, jest z pewnością znacznie prostszym działaniem niż przygotowanie posiłku. Istnieje jednak kilka niebezpieczeństw związanych z suplementami. Za każdym razem, kiedy je spożywamy, spożywamy też substancje dodatkowe, które one zawierają. A te już niekoniecznie mogą nam służyć.

Proste sposoby na podniesienie poziomu szczęścia

Chłodny spacer, brudne ręce, przyjaciele i… bakterie – poznaj kilka prostych, choć mało znanych sposobów na podniesienie twojego poziomu szczęścia.

Naukowcy odkryli już dawno, że poziom subiektywnie odczuwanego przez nas szczęścia określają geny i poza wyjątkowymi, trudnymi lub pozytywnymi chwilami, kiedy przeżywamy skrajne emocje, jest on stały. Mimo to na poczucie szczęścia można wpłynąć, a niektóre sposoby na to są naprawdę nietypowe.

Siedzenie jest gorsze niż palenie...

Lekarze alarmują, że siedzący tryb życia ma coraz bardziej niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Na bóle i schorzenia kręgosłupa skarży się aż 80 proc. Polaków[1].

A to tylko początek problemów. Niestety, według badań American College of Cardiology, spędzanie w pracy 8 godzin przy biurku zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 15 proc. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), siedzący tryb życia jest na czwartym miejscu listy przyczyn zgonów, których można było uniknąć.

Tradycje 24 grudnia

Z czym kojarzy się nam data 24 grudnia? Oczywiście z wigilią.

W ten dzień w każdym katolickim domu odbywa się uroczysta kolacja. Nie powinno na niej zabraknąć oczywiście 12 potraw, opłatka, sianka, nakryć dla domowników oraz nakrycia dla nieznajomego przybysza. Jest to bardzo ważna tradycja, która pokazuje nam jacy jesteśmy dobrzy i życzliwi. Opłatek jest bardzo pięknym zwyczajem.

Depresja i stres zaczynają się w jelitach

Stres, depresja, stany lękowe... Coraz więcej osób borykających się z obniżonym nastrojem ląduje na przysłowiowych „kozetkach” u psychologów.

Tymczasem okazuje się, że w niektórych przypadkach lepszy efekt od psychoterapii może nam dać zwykła zmiana diety. – Jelita to nasz drugi mózg – mówią specjaliści. Nie ulega więc już żadnym wątpliwościom, że od tego, co jemy zależy nasz nastrój.

Konopielka - herbatka z polskich konopi

Marka DobreKonopie.pl wyprodukowała pierwszą w Polsce herbatkę z rodzimych upraw konopi siewnych. Uspokajająca „Konopielka” wytwarzana jest z kwiatów roślin uprawianych głównie na południu Polski.

Jeden z pierwszych polskich producentów wyrobów z konopi siewnych, marka DobreKonopie.pl, wypuszcza na rynek konopną herbatkę o uspokajających i tonizujących właściwościach. Dzięki zawartemu w kwiatostanach związkowi CBD (kannabidiol), osoby pijące „Konopielkę” mogą liczyć na poprawę funkcjonowania układu nerwowego, zwiększenie koncentracji oraz zmniejszenie stresu.

Zbożowy zawrót głowy

Moda lubi powracać – również ta kulinarna! Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości.

Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?

Jak podkreśla Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki WINIARY „Żyj smacznie i zdrowo” – „Produkty zbożowe to doskonałe źródło węglowodanów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie z nich czerpiemy energię na cały dzień i mamy siłę mierzyć się z zadaniami w pracy czy w szkolę. W ich wnętrzu skrywa się również bogactwo składników mineralnych oraz witamin z grupy B - odpowiedzialnych głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, dobry nastrój i naszą sprawność intelektualną”.

Czy wegetarianizm to przyszłość?

Bycie wege stało się jednym z gorących trendów żywieniowych i wpisało się jako styl życia wielu ludzi – jest to też widoczne zarówno w domowym menu, jak i w restauracjach.

Nic w tym dziwnego – jarosze chwalą sobie dobre samopoczucie, smukłą sylwetkę, a także odkrywanie nowych horyzontów kulinarnych. Czy to oznacza, że za kilka lat wszyscy będziemy dążyli do ograniczenia, a nawet całkowitego wykluczenia mięsa z diety? Czy wegetarianizm ma szansę „zawładnąć” żywieniowym światem?

Banner 468 x 60 px

Banner 468 x 60 px